Политика

Ще постигнат ли консенсус партньорите в управлението? Коментират Иво Беров и проф. Румяна Коларова

От Диана Радева Диана Радева Водещ

 Ден до връчването на първия мандат за съставяне на правителствоЩе се осъществи ли ротацията или ще се изправим пред нови избори за парламент

Според журналиста Иво Беров, преговорите ще завършат успешно. А по думите на социолога проф. Румяна Коларова, ако това се случи, са необходими промени начина на  управление

Съдбата на кабинета става ясна в понеделник. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов миналата седмица

Тогава президентът Радев връчва папката с първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС. Още с пристигането на "Дондуков" 2 ще стане ясно ще се изправим ли пред поредни избори за парламент. Според журналиста Иво Беров ротацията ще се осъществи. 

 „Партиите си правят сметка с кого биха могли да управляват в следващия парламент. Няма смисъл да правиш избори, ако намериш съюзници, с които да управляваш“, посочва Иво Беров. 

А мненията за възможните коалиции при евентуален предсрочен вот са разнопосочни. 

„ППДБ си отрязаха пътя към социалистическата партия , докато при ГЕРБ не е така - примерно с „Възраждане“, с ИТН“, смята той.

 „Бойко Борисов каза - ако не осъществим, отиваме на избори, което значи, че той въобще не предвижда опити за друг вид партньорства“, каза Румяна Коларова. 

Като трудно предвидими определи действията на ДПС в политическата сглобка журналистът. 

 

ДПС като партия не подкрепи ли Кирил Петков заради своята програма?

Иво Беров

Декларацията на ДПС е, че не искат да имат министри. При съставянето на кабинета участието на ДПС е въпрос на допустимост.

Румяна Коларова

По думите на проф. Коларова, ако ротацията се осъществи периодът на управление трябва да е по-дълъг, а съставът на Министерския съвет да не е фиксиран

Ако преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ПБ преминат успешно, новото правителство може да бъде гласувано от НС още в сряда.  

 

Целия разговор вижте във видеото.