Политика

В отговор на ГЕРБ: Лидерите на ПП-ДБ призоваха Мария Габриел да не връща празна папка

От Euronews България Euronews България
Hristo Ivanov3 FB

Лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" призоваха вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел да не връща празна папка, когато утре получи мандат за съставяне на правителство. Апелът им е в отговор на заявеното от ГЕРБ ултимативно искане за равнопоставност в управлението.

"Премиерът в оставка акад. Николай Денков и съпредседателите на обединението дадоха своя отговор на преговарящите от ГЕРБ, които им им дадоха още няколко часа отсрочка, за да преосмислят позициите си при споделянето на отговорността в бъдещото ротационно правителство. Утре Мария Габриел може да вземе мандата, нищо не предполага, че може да се взривява каквото и да било. Призовавам Борисов и Габриел да продължим управлението и да не вкарваме държавата в криза и поредни избори", заяви Кирил Петков.

"Заедно с ГЕРБ-СДС изработихме един подробен документ. Не разбирам защо сега подписването на такова споразумение се поставя под съмнение", каза Христо Иванов.

Никога дори и ако погледнем бурния опит от Царство България, никога не е имало такава политическа криза, каквато имаше последните 2 години, припомни той и подчерта, че регулаторите, борбата с корупцията и сигурността стоят в основите на проектоспоразумението, на което работят с ГЕРБ-СДС в последните дни.

Всичко ще остане на хартия, ако в регулаторите няма независими хора, допълни Асен Василев.

Призовавам Бойко Борисов да се намеси, защото той взема крайните решения. Имаме проект за споразумение и персонален състав за правителство, заяви от своя страна Атанас Атанасов.

 

Целия брифинг можете да видите във видеото: