Политика

Президентът връчва мандат на ГЕРБ-СДС: Ще се осъществи ли ротацията на правителството? (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Криза в преговорите за управлението. Часове преди връчването на мандата, ГЕРБ поставиха ултиматум - ако до обяд преговорните екипи не постигнат споразумение, ще върнат празен мандат. А ПП - ДБ ги призоваха - да подпишат договорения документ и да продължат управлението заедно.

По информация на Euronews Bulgaria изпълнителната комисия на ГЕРБ-СДС е взела решение да подпише споразумението с ПП-ДБ и е дала мандат на преговарящия екип да изпълни това действие. Условието обаче е към това споразумение да бъде подписано Приложение.

По непотвърдена информация част от състава на новия Министерски съвет изглежда така:

Мария Габриел ще бъде премиер и министър на външните работи;

Асен Василев остава начело на Министерството на финансите;

Калин Стоянов също запазва поста си като министър на вътрешните работи;

Асен Цеков ще бъде министър на регионалното развитие и благоустройството; ;

Деница Сачева ще бъде начело на Министерството на труда и социалната политика;

Вероятно ще има нов министър на отбраната – депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

На изненадващ брифинг късно в неделя преговорния екип на ГЕРБ обяви, че с ПП-ДБ имат фундаментални различия по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор.

Затова тя заяви, че ако няма промяна в това, което от ГЕРБ са заявили – че съставът на правителството е също толкова важен, колкото приоритетите за страната и реформите, ще върнат на президента неизпълнен мандат.

Мария Габриел допълни - няма вариант още седем дни преговори, нито за участие на ГЕРБ във втория мандат.

И все пак от ПП -ДБ призоваха за изчакване, а съпредседателят на партията Кирил Петков посочи, че има още седем дни след вземането на мандата за довършване на споразумението. ПП -ДБ са готови на отстъпки, обяви Кирил Петков.„По време на преговорите колегите поискаха допълнителни министерства, готови сме да ги дадем. Сред тях са МВР и Министерството на иновациите и растежа“, каза Петков.

И Асен Василев поясни, че спор по състава на Министерски съвет нямало.

„Може да се приложат корекции в документа. Напълно е възможно това да се окаже фалшива криза, но е възможно и да е реална“, поясни Василев.

ПП - ДБ очакват с ГЕРБ да направят последен опит.

Точно в 12:00 часа президентът Радев ще връчи първия мандат на Дондуков 2. Ще успеят ли да намерят разбирателство партньорите в сглобката за няколко часа, след като две седмици не намериха разбирателство, ще стане ясно в последния момент.