Политика

Радев отложи връчването на мандата за понеделник

От Euronews България Euronews България

Президентът Румен Радев отложи връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Вместо в петък, това ще се случи в понеделник – 18 март. Радев се аргументира с това, че в момент като този политическите страсти не са уместни.

„В тези дни на всеобщо смирение и преклонение пред паметта на патриарх Неофит политическите страсти са неуместни. Затова отлагам връчването на мандата за съставяне на правителство за понеделник от 12 часа”, обяви държавният глава.

„Кончината на патриарх Неофит е голяма загуба за Българската православна църква и за целия български народ. Със своето всеотдайно духовно служение на Бога и православието патриарх Неофит се утвърди като крепител на нашата нация и държава. Вечна и блажена да бъде неговата памет. Ще го запомня като човек и патриарх, който ни учеше на смирение и мъдрост“ каза още президентът.

Днес Министерският съвет взе решение, с което обяви 15 март (петък) и 16 март (събота) за Дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Погребението на патриарха ще бъде в събота в храм „Света Неделя“ в София.

„На 15 март в 09:00 ч. тленните останки на блаженопочиналия български Патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъдат изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. На 16 март в 09:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна литургия, а опелото на блаженопочиналия Патриарх ще започне след края на Светата заупокойна литургия, след което с шествие тялото на Българския патриарх ще бъде отнесено към Митрополитската катедрала Св. Неделя, където ще бъде положен за вечни времена“, заяви Старозагорският митрополит Киприан след днешното заседание на Светия синод.