Общество

Тленните останки на патриарх Неофит бяха положени в църквата "Св. Марина" (Обновена)

От Тоня Стоянович Тоня Стоянович Репортер

Отиде си третият поред патриарх на България – Неофит. Той почина на 78-годишна възраст. Предстои да се проведе извънредно заседание на Светия синод. На него трябва да бъде решено кой ще ръководи Българската православна църква и овдовялата Софийска епархия, както и кога ще бъде опелото на патриарх Неофит. Тленните останки на патриарха бяха положени за поклонение в храм "Света Марина" в София.

Подробностите - от Тоня Стоянович във видеото.

 

Патриарх Неофит успокои църквата, заяви пред Евронюз България професор Христо Матанов, историк и бивш директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. По неговите думи, при изборите на нов патриарх ще има борба. 

 

Бог да прости Негово Светейшество, нашият Отец Неофит – митрополит Софийски и патриарх Български. Посланието на духовенството към храма е това, което в мъдростта си Светият синод ще отправи – към целия български народ, към сестрите православни църкви, към политиците в България и към целия свят. Но най-вече към народа Божий. Ние се молим за душата на Негово Светейшество. И, дори да кажа малко по-смело – надяваме се, че и той се моли за нас.

ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на църковното настоятелство на храм „Св. Неделя“

Днес от 14 часа в Синодната палата се свиква извънредно заседание на Св. Синод на БПЦ-БП по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. По време на заседанието, съгласно Устава на БПЦ-БП, ще бъдат взети решенията относно организирането на поклонението, Опелото и погребението на приснопаметния патриарх Неофит, съобщиха от Светия синод.

Функциите на Неофит през последните месеци изпълняваше Великотърновският митрополит Григорий. 

Съгласно устава на Българската православна църква - при овдовяване на Светия престол Старшият митрополит ръководи временно Светия Синод. Той трябва да уведоми поместните православни църкви, президента, председателя на НС и министър-председателя. До седмица след смъртта на патриарха трябва да бъде избран наместник-председател на Светия синод. След това може да започне организацията по избирането на нов патриарх.

Изборът трябва да се проведе до 4 месеца след кончината - т.е., до юли тази година Българската православна църква трябва да има нов патриарх. Светият синод определя датата за свикване на Патриаршеския избирателен църковен събор. Седем дни преди заседанието с тайно гласуване и мнозинство от две трети от членовете Светият синод избира трима епархийски митрополити – кандидати за патриаршеския престол.

На тази позиция трябва да бъде човек на поне 50-годишна възраст, който е действащ митрополит и е управлявал епархия в продължение на поне 5 години. От него се очаква да има „правилни мисли върху православната вяра“ и да спазва точно църковния ред.

 

Обобщение по темата за кончината на патриарх Неофит вижте във видеото: