Политика

Румен Радев ще връчи мандат на ГЕРБ-СДС в петък

От Euronews България Euronews България
Radev Снимка: BGNES архив

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група - тази на ГЕРБ-СДС, в петък, предаде БГНЕС.

От президентската институция припомнят, че процедурата, която ще се проведе на 15 март в 17.00 часа, е в изпълнение на чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България.

Очаква се мандатът да получи настоящият вицепремиер и министър на външните работи в оставка Мария Габриел. Тя ще има седмица, за да предложи състав на кабинет.

В два последователни дни държавният глава проведе консултации с всички парламентарно представени политически партии. В понеделник на "Дондиков" 2 се явиха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. А във вторник трите опозиционни партии в 49-ото Народното събрание - "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

В основата на бъдещото управление трябва да е споделената отговорност. Имаме нужда от още малко време, за да преодолеем различията и да приключим преговорите, заяви Мария Габриел след консултациите при президента Румен Радев в понеделник.

Премиерът в оставка акад. Николай Денков заяви, че съгласието между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС трябва да доведе до реализирането на първия мандат. Ако не се намери такова съгласие, най-вероятно ще отидем на избори, предупреди той след консултациите при държавния глава.

Във втория ден на политически консултации на "Дондуков" 2, опозиционните партии така и не дадоха отговор на въпроса, който президентът зададе, а именно имат ли формула за управление и могат ли да реализират евентуален трети мандат. И от "Възраждане", и от БСП виждат "спасението" на България в нови извънредни избори. Представителите на "Има такъв народ" се включиха към общото опозиционно мнение, че 49-ото Народно събрание е покварено още от самото му конструиране. От ИТН не виждат потенциал в него и сравниха правителството с "роднини в болнична стая".