Политика

Радев към ДПС: Виждате ли друга управленска конфигурация, ако първият мандат не сполучи?

От Euronews България Euronews България

Как виждате ролята на ДПС в един следващ ротационен период, разбира се, ако се стигне до такъв. Това попита президентът Румен Радев представителите на ДПС в началото на консултациите с тях за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание.

"Стоейки най-близо както до ГЕРБ-СДС, така и до ПП-ДБ, как преценявате шанса за постигане на споразумение и създаване на правителство с първия мандат и ако той не сполучи, виждате ли възможност в 49-ото НС да се търси друга управленска конфигурация?", попита държавният глава.

"Вашата парламентарна група активно подкрепящи парламентарното мнозинство през последните 9 месеца, включително по най-важните решения, които взе 49-ото Народно събрание без обаче да бъде официало част от управлението. Това създаде и предпоставки за редица анализи и тълкувания, които се проектират и върху процеса на преговорите, които ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС водят, включително и по темата за нюансите на плаващите мнозинства", попита още Радев. 

"Как виждате създаването на правителство с първия мандат и ако той не сполучи, виждате ли възможност в 49-ото НС да се търси друга управленска конфигурация", допълни президентът. 

Джевдет Чакъров му отговори, че в държавата трябва да има стабилност и предвидимост и затова трябва да се намери конфигурация, която да работи. "Да, подкрепяли сме това правителство основно с политиките, свързани с европейския ни хоризонт и с НАТО", посочи той. "Добре е да има държавнически подход. Винаги има възможност да се намери друга конфигурация, но тя ще е по-трудна", каза Чакъров. 

Колегата му Йордан Цонев коментира, че именно ДПС са имали конструктивна роля за създаването на този кабинет и основна роля за излизането от кризата, в която се е намирала страната през изминалите 3 г. "Ако има ротация, ние ще бъдем фактор на стабилност и разумност и да подкрепяме всичко, което е в полза на хората, на общините и пр.", допълни Цонев.