Политика

Конституционалист: Президентът е в правото си да определя сам формата на консултациите

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Няма срок в Конституцията или друг нормативен акт, който да упоменава какъв да бъде форматът на консултациите при президента. Това е форма, която президентът е в правото си да определя сам.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime експертът и преподавател по конституционно право д-р Орлин Колев.

След като приключат консултациите държавният глава трябва да връчи първия проучвателен мандат на посочения от най-голямата парламентарна група кандидат за министър-председател, обясни конституционалистът. Оттогава започва да тече периодът от 7 дни, в които трябва да бъде реализиран мандатът, в противен случай мандатът се счита за нереализиран.

Ако първият и вторият мандат не бъдат реализирани, след връчването на трети мандат от президента на избрана по негово усмотрение парламентарна група. Според д-р Колев разумният срок за реализирането на третия мандат е между 7 и 15 дни.

Съгласно промените в Конституцията от миналата година за министър-председател на служебното правителство президентът Радев може да избира само измежду председателя Народното събрание, управители и подуправителите на Българската народна банка, председателя на Сметната палата и неговия заместник, както и омбудсмана и неговия заместник.

Големият въпрос, който стои все още открит, е какво ще се случи, ако тези лица откажат да заемат поста министър-председател, а те имат право на това, посочи д-р Колев.

 

Целия разговор вижте във видеото.