Общество

Погребват патриарх Неофит в храм „Св. Неделя“, петък и събота са обявени за дни на траур

От Euronews България Euronews България

Два са дните, които ще бъдат дни на траур по повод кончината на патриарх Неофит – в петък – 15 март и в събота – 16 март. Погребението на патриарха ще бъде в събота в храм „Света Неделя“ в София.

„На 15 март в 09:00 ч. тленните останки на блаженопочиналия български Патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъдат изложени за поклонение в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. На 16 март в 09:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна литургия, а опелото на блаженопочиналия Патриарх ще започне след края на Светата заупокойна литургия, след което с шествие тялото на Българския патриарх ще бъде отнесено към Митрополитската катедрала Св. Неделя, където ще бъде положен за вечни времена“, заяви Старозагорският митрополит Киприан, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че Варненският и Великопреславски митрополит Йоан встъпва временно във функциите на наместник-председател на Светия Синод.

 

В извънредното студио на Euronews Bulgaria от 14:00 часа гостуваха проф. Дилян Николчев от Богословския факултет на СУ – изследовател в областта на църковното право и устройство и управление на БПЦ, и Александър Тодоров – адвокат и богослов.

Вижте повече във видеото.