Общество

Спомени за патриарх Неофит

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Думите за патриарх Неофит са малко, той е изключително благ човек. Това заяви Емил Велинов, началникът на отдел „Протокол ” при „Св. Синод”, в ефира на "Добро утро, Европа". 

 

Доста време поживяхме заедно с дядо Неофит. Аз от 1991 г. започнах работа в Дирекция „Вероизповедания“. Имах възможност да контактувам с него и като монах, и като епископ, и като митрополит на Русе, и като патриарх Български. Тези думи, които бяха казани преди мен, са малко за този човек. Тое изключително благ, много благ. Даже на моменти сме спорили с него, но той гледаше никога да не обиди никого. Със цялото си сърце се отнасяше дори към прегрешилите.

Емил Велинов

Цялото интервю вижте във видеото.

 

 

Дядо Неофит беше наш учител, наш духовен отец и наставник на всички нас, които сме членове на Българската православна църква, и на онези от нас, които сме се отдали в попрището на академичния живот. Това сподели отец професор Иван Иванов, свещеноиконом, отговорен за църковните общини в Рим и Италия.

"Изключителен ерудит, изключителен духовник и човек. Той успяваше да съчетае както силата и мъжеството на управлението на Българската църква като неин предстоятел и патриарх, така и онези човешки ценности, които бяха незаменими в неговия труд и неговото служение", каза още той.

 

Вижте още във видеото.