Политика

Терзиев: Сигурността на столичани трябва да бъде приоритетна (Обновена)

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Общинските съветници разгледаха темата за сигурността в София на извънредно заседание в Столичния общински съвет. Кметът на София Васил Терзиев заяви, че сигурността на столичани трябва да бъде приоритетна. Той апелира да не се политизира създалата се ситуация с мигрантите в София, но и че няма да се толерират тези, които не спазват реда.

Вижте още във видеото.

По-рано днес общински съветници коментираха темата пред Евронюз България:

 

Смятам, че тези инциденти нямат връзка с това дали са мигрантски натиск, бежанци или нещо подобно. В крайна сметка, това са едни битови инциденти. Затова ние апелираме да не се всява паника и истерия, защото резултатите от това политизиране, от това истеризиране на случаите, са доста неприятни. Вчера е имало случай на две нападнати сирийски момчета – законно пребиваващи в България. Имаше съмнение, че на 8 март пакистанските студенти са нападнати заради произхода си. В момента, необезпокоявани, буквално фашистки групи вървят из града. Аз имам снимки как се веят знамена със свастики, включително на протестите. Доста хора са си тръгнали от протестите, след като те са били „яхнати“ от фашистки групи с черни качулки, със свастики и т.н. Което е недопустимо и само по себе си нарушава сигурността на града. Аз апелирам: нека не се политизират тези случаи, а трезво да видим как да решим усещането за несигурност, което съществува в София, но то не е от днес.

Христо Копаранов, общински съветник, ПП-ДБ-СС 

Г-н Копаранов, радвам се, че признавате, че има несигурност в София, че има усещане за несигурност. Това е изключително важно за хората, особено тези, които живеят в „Овча купел“. Аз по никакъв начин няма да спекулирам и призовавам хората да не спекулират с отделните случаи от последните няколко дни – всеки сигурно има свой почерк и свой характер. Но истината е, че тези, които са били на протеста онази вечер в „Овча купел“ и не са искали да видят провокатор, а да чуят хората, гласа на жителите, особено тези, които са около бежанския център – а там има училище, детска градина, хоспис и университет – хората там са притеснени. Защото последните година-две там не се настаняват приоритетно майки с деца или семейства, а преди всичко млади мъже и момчета, които явно създават проблеми.

Антон Хекимян, общински съветник, ГЕРБ