България

Бивш регионален министър: Със сигурност ще се намери начин за поддръжка на пътищата

От Euronews България Euronews България

"Със сигурност ще се намери начин юридически как да се поддържат пътищата".

Това мнение изрази бившият зам.-регионален министър в служебния кабинет на Румен Радев арх. Иван Шишков в студиото на Euronews PrimeTime. 

Той разказа, че по времето, когато е бил министър, регионалното министерство е установило, че финансовата стойност на подписаните договори за пътища е била многократно надвишена.

"Включително голяма част от възлаганията представляваха не текущи ремонти, а основни", посочи той.

"Ние алармирахме като служебен кабинет, че нещата не могат да продължават по този начин и трябва да бъдат променени", каза арх. Иван Шишков.

„Въпреки всички пороци на договорите оставихме фирмите да си довършват ремонтите до средата на тази година и следващият кабинет да има достатъчно време да направят нови конкурси и да започнат начисто“, допълни бившият регионален министър.

По думите му е очевидно, че КЗК е прекратила обществените поръчки.

"Проблемът е в това, че са възложени относително късно и че очевидно е имало пороци в тях, заради които да се стигне до отмяна на конкурсите. Ние имаме едно загубено време – веднъж в старта на поръчките, а след това и в качеството на поръчките", каза още арх. Шишков.

Той отказа да коментира почтеността на фирмите, участващи в обществените поръчки.

"На практика държавата трябва да създаде такъв начин на работа с тях, така че той да е законен и фирмите да имат един спокоен и честен бизнес", смята бившият служебен министър.

„Нещата имат две страни – фирмите са се превърнали в такива, каквито са, защото в продължението на години назад по този начин са възлагани обществени поръчки“, подчерта той.

Целия разговор вижте във видеото.