България

Министерството на финансите опроверга Караджов за спрените поръчки

От Euronews България Euronews България
7958984 Министерство на финансите. Снимка: БГНЕС

От Министерството на финансите разпространиха позиция във връзка с "неверни твърдения на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройство в оставка Гроздан Караджов".

От финансовото ведомство заявяват, че отговорността за провалените обществени поръчки на АПИ лежи изцяло в Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

"МФ няма намеса в съдържанието на документациите за възлагане на цитираните обществени поръчки, както твърди Караджов", се казва в изявлението.

"Провеждането на държавната политика в областта на строителството, ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа е отговорност и задължение на министъра на регионалното развитие и управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Тяхно задължение е да обезпечат провеждането на законосъобразни процедури за възлагане на обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища. Министерството на финансите, чрез Агенцията по обществени поръчки и Агенцията за държавна финансова инспекция, осъществява единствено предварителен и при необходимост последващ контрол за законосъобразност на обществените поръчки. Съгласно действащата нормативна уредба, АОП осъществява предварителен контрол на случаен принцип и обявените през настоящата година процедури от АПИ не са попаднали в обхвата на този контролен инструмент", посочват от МФ.

В съобщението се казва още, че "министър Караджов неправилно прехвърля отговорността към Комисията за защита на конкуренцията при положение, че АПИ е прекратила процедурите преди едно от трите производства на КЗК да е приключило и без да обжалва другите две решения на регулатора."

От МФ посочват още, че срещу решенията за откриване на обявените процедури пред Комисията за защита на конкуренцията са постъпили жалби, по които са образувани три производства, от които едното все още не е приключило, а по другите две са постановени отменителни решения на КЗК, но АПИ не ги е обжалвала, а вместо това е прекратила всички седем обявени процедури.

"От изложеното е видно, че Министерството на финансите няма както нормативно установена, така и практическа роля в процеса на провеждане и прекратяване на визираните поръчки. МФ няма отношение към правните и обществените последици от действията и бездействията на възложителя в лицето на АПИ', завършва прессъобщението на финансовото ведомство.