Политика

Поредни обвинения между ПП и ИТН заради обществените поръчки за пътища

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Поредни обвинения между "Продължаме промяната" и "Има такъв народ". От управляващата партия заявиха, че Агенция "Пътна инфраструктура" нарочно е спирала обществени поръчки за текущи ремонтни дейности и поддържа на републиканската пътна мрежа с цел да облагодетелсва определени фирми. В отговор регионалното министерство обяви, че поръчките да били спрени от Комисията за защита на конкуренцията заради изричните изисквания на премиера в оставка Петков конкурсните процедури да са особено тежки.

Заместник-министърът на финансите обвини изпълнителния директор на АПИ, че неколкократно е прекратявал открити процедури за обществени поръчки като по този начин са накърнени обществения интерес и здраве. Последният такъв пример е с процедура за 7 обществени поръчки, обявени на 5 април.

На 26 юни 2022 година председателят на управителния съвет издава 7 решения, с които прекратява и 7-те поръчки поради три вида пропуски или пороци в документацията. Те са еднотипни.

Андрей Цеков, заместник-министър на финансите

А премиерът в оставка Кирил Петков призова регионалния министър веднага да освободи от поста председателя на АПИ:

С прекратяването на новите, прозрачни обществени поръчки, АПИ възпрепятства пътната поддръжка в държавата в следващите 6-7 месеца и поставя в риск здравето и живота на гражданите. Това не трябва да се допуска! Очаквам министър Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на АПИ, заради чиито действия и бездействия е нарушен общественият интерес в полза на привилегировани фирми.

Отговор на тези обвинения дойде почти светкавично от регионалния министър в оставка Гроздан Караджов. Пред медиите той обяви, че обществените поръчки не са били прекратени от АПИ, а от Комисията за защита на конкуренцията заради обжалване на конкурсните документи от страна на фирмите изпълнители.

 

Мотивите на КЗК за прекратяване на процедурите са, че условията на възложителя са прекалено рестриктивни и изцяло в полза на държавата.

Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие в оставка

Именно поради тази причина идват и твърденията на Гроздан Караджов, че няма как  да защитава интересите на държавата, а в същото време да подпомага цитирам „крадливите“ пътностроителни фирми.

От "Продължаваме промяната" обаче са категорични, че задкулисие има, а действията на АПИ по прекратяване на поръчките са били крити.

"Съгласно закона за обществените поръчки решенията за прекратяване следва да бъдат обявени публично в регистъра в тридневен срок. Тоест до 2 юли 2022 г. Това обаче стана ясно едва този понеделник", заяви Андрей Цеков.

От регионалното министерство обаче посочиха, че заявлението за прекратяване на поръчките е било входирано към Агенцията за обществени поръчки още на 29 юни – в рамките на тридневния срок, но това е било обявено много по-късно, за да обслужи интересите на управляващата партия.

"За да спестим време и да не губим една година в обжалвания, решаваме да прекратим поръчките, за да могат да бъдат пуснати нови без рестриктивните изисквания", смята Гроздан Караджов.

Оттук нататък, ако Народното събрание не вземе ново решение, с което отменя старото си от 20 април тази година, че настоящите договори за ремонт и поддръжка на пътната мрежа ще бъдат прекратенени на 30 септември, държавата рискува да остави пътищата си без поддръжка, дори при аварийни ситуации.

Причината за това е, че АПИ вече не разполага с техническо време да сключи нови договори до изтичането на срока в края на септември.