България

Пътните строители остават в протестна готовност

От Euronews България Euronews България

Протест на фирмите от пътния бранш в цялата страна. На много места за час бяха блокирани ключови пътни артерии, протест имаше и пред Народното събрание. Компаниите настояват за незабавно изплащане на средствата за работни заплати в сектора.

Жегата в столицата не спря работниците от пътностроителните фирми да излязат на протест.

А причината – опасността да няма пари за поддръжка на пътищата, особено през зимния период.

Никой не ме пита как намирам пари да плащам на работниците, за да си хранят семействата. Държавата си иска парите, а в същото време не си плаща парите. Е затова съм тука.

Огнян Велков, собственик на фирма

"Били сме по-добре, сега в момента не сме добре. Няма заплащания, няма финансиране, няма бъдеще", казва Иван Николов.

От Пътния бранш са недоволни от действията на  законодателната и изпълнителната власт.

Ако НС не промени решението си и не върне правомощията по управление на пътния сектор в бг обратно в МС, съгласно действащите в момента норми на 30 септември всички договори се прекратяват автоматично и бг наистина ще останат без поддръжка на пътищата.

инж. Стефан Чайков, председател на УС на Браншова камара „пътища“:

Фирми  в бранша излязоха на протест  и в Бургас. Колона от товарни автомобили, тръгна от отбивката на Северен обход по основния вход към града,  в 30-градусовите жеги движението с 20 км в час предизвиква километрични задръствания.

Това чакане продължава една година. Парите за фирмата, която аз управлявам и която е част от консорциума, са 2 млн 850хил лв, а на целия консорциум останалите 50%  са малко под 12 млн. Специално фирмата която аз управлявам е на ръба на затваряне. Мога да продължа не повече от един месец по този начин.

Асен Тасев, изп.директор на фирма „Бургас пътстрой”

"Трудно се издържа без пари, на кредити, на заеми от роднини и така, всеки ден е борба", казва работникът Христо Георгиев.

Над 200 работници и служители на пътностроителната фирма, която поддържа републиканската мрежа във великотърновска и габровска области, блокираха Трансевропейски коридор №9, АПИ им дължи 30 млн. лева. за изпълнени вече дейности през миналата година.

"Неразплатените дейности за м.г са над 30 млн. лева, на които сме си платили данъците, платили сме на хората заплати, осигуровки, с цената на кредити, които струват пари! Пътното строителство го обърнаха на една политическа дъвка, което се отразява на пътищата, на безопасността", смята Румен Игнатов, управител на фирмата.

Протестните действия ще продължат докато исканията на  бранша не бъдат изпълнени.