Европа

Киев е свалил 35 от 39 изстреляни от Москва дронове

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Украинските власти съобщиха, че двама души, включително тийнейджър, са загинали при руските артилерийски атаки. Украинската противовъздушна отбрана свали 35 от общо 39 изстреляни от Русия срещу територията ѝ дронове през изминалата нощ. Повечето от безпилотните летателни средства са унищожени над източните и южните украински области.

По-рано британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че е против изпращането на западни войски в Украйна, дори за тренировъчни мисии. Той допълни, че по принцип е най-добре мисиите за обучение да се провеждат в чужбина, но добави, Украйна не е подходящо място за това в момента. От своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че единството е най-важно. 

 

В крайна сметка всички ние се разпознаваме, чувстваме, че сме украинци. И това винаги ще бъде така. Винаги ще има Украйна. Благодаря на всички, които живеят не само за себе си, които се грижат за хората и за цялата ни държава. Благодаря на всички, които сега са на фронта и с тези, които са на фронта, които са с Украйна и я защитават и развиват.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно излезе интервю, в което папа Франциск заявява, че Украйна трябва да "има куража да развее бялото знаме" и да преговаря за прекратяване на войната с Русия. Франциск е направил коментарите си в разговор, записан миналия месец за швейцарския телевизионен оператор RSI.

Ватиканът впоследствие разпространи обяснение. Директорът на пресслужбата на Светия престол Матео Бруни коментира, че казаното е извадено от контекст. Според него Франциск е използвал термина "бяло знаме" единствено след внушения от интервюиращия образ и всъщност той дори изобщо не използва думата "Украйна" в отговора си, говорейки предимно за обща ситуация.