Свят

Ердоган готов да председателства среща на върха за мир в Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Турският президент Реджеп Ердоган изрази желание да бъде домакин на среща на върха за мира в Украйна. Той прие украинския си колега Володимир Зеленски в Истанбул и отново демонстрира подкрепата на страната си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ердоган каза, че съответната платформа за мирни преговори е била създадена още през март 2022 г, но "нейният потенциал никога не е бил използван".

От самото начало допринесохме колкото можем за прекратяване на войната чрез преговори. Готови сме също да бъдем домакини на среща на върха за мир, в която ще бъде включена и Русия.

Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция

Според Зеленски обаче, е невъзможно на такава среща да бъдат поканени хора, които убиват и унищожават. Но украинският лидер добави, че на по-късен етап в обсъждането на план за постигане на мир могат да бъдат включени някои представители на Русия.

Не виждаме как можем да поканим хора, които блокират, унищожават и убиват. Искаме да видим резултат на справедлив мир за Украйна. Затова първо цивилизованите страни ще разработят подробен план за мир и едва след това ще включат представители на Русия, но такива, които са готови за справедлив мир.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Докато Зеленски набира подкрепа по света за своята мирна формула от 10 точки, Кремъл категорично отхвърля този план, тъй като той изисква пълно изтегляне на руските войски от всички окупирани украински територии, включително Крим и двете сепаратистки републики.

Зеленски и Ердоган подписаха няколко двустранни споразумения, включително за улесняване на търговията и за военно сътрудничество. Обсъдени бяха и възможностите за транспортиране на украинско зърно и други стоки през Черноморския коридор.

Зеленски посети и корабостроителница в Истанбул, в която се строи военен кораб за украинския флот.

Украинският лидер помоли турския си колега да продължи да посредничи за освобождаването от руски плен на украински войници и офицери.