Европа

Жените в армията на Украйна се борят за мястото си на фронта

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В Украйна жените се борят за водещи роли във войната. От повече от 400 000 войници, които понастоящем служат в украинските въоръжени сили, около 20% са жени. По-голямата част от тях обаче служат в поддържащи роли. Тези, които са на фронтовата линия, трябва да силно да настояват, за да отидат и да се бият. Такъв е и случаят на Олександра. Преди войната тя е работила в пекарна. Сега е снайперистка.

На бойното поле виждам своя враг, виждам окупатора, който е дошъл, за да унищожи нашата държава. Нищо повече.

Олександра – снайперистка в армията на Украйна

На фронтовата линия целите ѝ могат да бъдат на повече от километър разстояние. Работата ѝ изисква умения. И определен начин на мислене. Но мнозина все още се съмняват в способността ѝ да се справя с това - защото е жена.

Всяка жена в армията трябва да покаже, че е достойна да се бие наравно с мъжете.

Олександра – снайперистка в армията на Украйна

Ситуацията на Олена също е трудна. Преди войната тя е била инструктор по комуникации в Киев. Сега разчиства окопи заедно с пехотата.

„Когато постъпих ме попитаха дали наистина искам да съм на фронта? Аз обаче им отговорих, че не ме интересува опасността и че съм сигурна, че ще се справя“, разказва тя.

Олена е войник от пехотата, като впоследствие получава признанието на колегите си и е наградена от президента Володимир Зеленски за смелостта си.