Европа

Проблеми с мобилизацията: Украинската армия опитва да набере допълнителни 500 000 войници

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

На втората годишнина от руската инвазия украинските власти отчаяно се нуждаят от нови войници, но наборните центрове са празни.

Неуспешната контраофанзива от миналото лято, съчетана със забавената западна помощ, принуди армията на Киев да премине в отбрана. А сега в ход е задължителен набор.

Смята се, че десетки хиляди украински мъже, които отговарят на условията, бягат от мобилизацията у дома или в чужбина.

Генералният щаб на армията иска да бъдат мобилизирани допълнително 500 000 души.

Изправени сме пред задачата да освободим цяла Украйна, включително Донбас и Крим, за да се върнем към границите от 1991 г. Задачата е амбициозна, но без допълнителна мобилизация, без нови братя по оръжие, няма да я изпълним.

Юрий – командир на артилерийски разчет

Парламентът обсъжда законодателство, което би позволило на военните да мобилизират повече мъже, така че вече записаните да могат да си починат от битките. Или дори да бъдат освободени от длъжност.

Мобилизацията е нещо много лошо. Хората губят близките си и това е ужасно. Не съм съгласен с принудителната мобилизация.

Шева – 17-годишен украинец

От друга страна, мотивацията е по-висока сред младежите във военните интернати – на 15 и повече години.

„Трябва да се борим заедно, за да получим свобода и да унищожим враговете си, като Русия. Мечтата ми е да стана пилот. Мисля, че ще летя на F-16. Много е вероятно», казва Олеся – кадет във военно училище.

Съгласно проектозакона всяко лице, което не отговори на повиквателната, потенциално може да бъде санкционирано със замразяване на банковите сметки и забрана за пътуване извън страната.

По оценки на американски служители, много е вероятно около 70 000 украински войници да са загинали в последните две години.