Общество

Адвокат: Ако ротацията не се случи, съдебната реформа пропада

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Прави се опит намерението за съдебна реформа да се превърне в реално изпълнение на такава с новия проект на Закон за съдебната власт, който ще мине експертна оценка през Европейската комисия за демокрация чрез право, Венецианската комисия и най-вече за съответствие с конституционните разпоредби. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ адвокат Велислав Величков от инициативата Правосъдие за всеки.  

По думите му това е най-голямото изпитание, защото Конституцията дава една рамка.

„Знаете, че там имаше много спорни текстове. В крайна сметка някои от текстовете останаха леко пожелателни и ако те не бъдат конкретизирани в новия Закон за съдебната власт, няма да могат да намерят пряко приложение“, каза още Величков.

Той даде пример с това, че преди да се приеме новият Закон за съдебната власт, не могат да бъдат избрани нов висш съдебен съвет и висш прокурорски съвет. Ако обещанието се спази и до края на месец юни бъде приет закона, отваря се един тримесечен срок, в който трябва да се състоят тези избори, посочи още адвокатът.

Той изрази опасение, че законът е предложен за обществено обсъждане в несигурната политическа ситуация, без яснота дали правителството и парламентът ще продължат работа.

„Ако ротацията не завърши успешно и не бъде избрано правителство за следващите девет или 15 месеца, всичко за съдебната реформа пропада. Тогава този закон няма да бъде приет, а това означава, че няма да има нови прокурорски и висш съдебен съвет, остава и главният прокурор, който е временно изпълняващ функциите“, обясни още Велислав Величков.

Целия разговор вижте във видеото.