Общество

Правосъдният министър: Схемата на Нотариуса е имала подкрепа на всички нива в прокуратурата

От Euronews България Euronews България

Схемата за влияние на Мартин Божанов-Нотариуса е имала подкрепа на всички нива в прокуратурата и съда – това заяви за Euronews Bulgaria министърът на правосъдието Атанас Славов. Той обаче беше категоричен, че Божанов не е бил защитен свидетел и не е бил под охрана.

„На първо място извършихме проверка в Бюрото по защита на свидетели, дали Божанов е бил защитен свидетел, защото имаше подобни данни или твърдения. Категорично мога да кажа, че той не е бил защитен свидетел и не е охраняван от институции и органи на Министерство на правосъдието. Сега предстои да извършим проверка, тя вече е във ход, за това какъв достъп е имал Божанов до сградата на Специализирания наказателен съд и също да установим кой му е предоставил този достъп, колко често е влизал там“, посочи министърът.

Той уточни, че в момента, в който се потвърдят данни за магистрати, които са били част от самата мрежа, ще могат да бъдат инициирани дисциплинарни производства пред Висшия съдебен съвет или Висшия прокурорски съвет.

„Много се надявам следващите месеци да имаме разплитане на този казус и да завършим с обвинителни актове и присъди. Това е изключително важно“, подчерта правосъдният министър.