Общество

Прокурор: Категорично не приемаме упреците, че е имало избирателно разследване по различни дела

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Убийството на Мартин Божанов-,,Нотариуса“ свали завесата, прикриваща действал с години задкулисен механизъм за влияние върху политическите и съдебната власт. Организираната корупция застрашава правовия ред и обществената сигурност. Справянето с нея не е отговорност или в контрола само на една власт или институция, а изисква съвместни усилия. Това се казва в декларация на Асоциацията на прокурорите в България.

Според зам.-председателят на Асоциацията и прокурор от Окръжната прокуратура в Кюстендил Ивайло Илиев, прокурорите категорично не приемат упреците, че е имало избирателно разследване по различни дела.

„Ние, прокурорите, сме най-заинтересовани ако някой е извършил нещо нередно, носейки прокурорската тога, да понесе своята отговорност. Това обаче трябва да се случи в един процес пред съда и от съда, а не в медиите“, категоричен беше Илиев.

По този начин се нанасят щети не само върху институцията прокуратура, но и върху държавността като цяло. Колегите са изключително притеснени и демотивирани, а почти всички от тях, убеден съм, осъществяват своите задължения съвсем съвестно, а сега са обвинявани за всяко нещо, което се случва в държавата.

„Тук обаче има и нещо още по-страшно, а то е, че се чуват адвокати от ефира, които призовават гражданите да не се явяват пред прокуратурата. Това не е в полза на никого, защото нарушаването на доверието в държавните институции е нарушаване на държавността“, отбеляза още прокурор Ивайло Илиев.

Целия разговор вижте във видеото.