Политика

Роман Василев, бивш зам.-градски прокурор: Ако някой ви каже, че няма влияние в системата, ще ви излъже

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

"Не мога да кажа, че няма влияние, че няма лобисти в правосъдната система. Ако някой ви каже това, ще ви излъже. До каква степен могат да се осветяват този вид влияние, този лобизмът. Това е големият въпрос". Така бившият зам.-градски прокурор на София Роман Василев коментира в PrimeTime коментира последните случаи на оставки в прокурорските среди, свързани с убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

"Тежък репутационен риск за съдебната система", определи той последните разкрития около връзките на правосъдната система и Божанов.   

"Не казвам, че не е имало опит да се разговаря, но съм от хората, върху които не могат да ми оказват влияние. Важното е, че когато са се опитвали, не са намерили правилния човек", отговори Василев дали и към него не е имало опити да му влияят определени среди, когато е бил зам.-градски прокурор. 

По отношение на разследването, свързано с бившия ръководител на столичното следствието - Петър Петров, по-известен като Пепи Еврото, Василев каза, че "работили сме с него, няма лошо един прокурор или съдия, да се вижда с някого". 

"Не смятам, че е честа практика прокуратурата да се използва за "рекет"", допълни той. 

Целия разговор във видеото.