Политика

Арабаджиеви и Бакалова са сред имената в доклада за „Нотариуса“

От Euronews България Euronews България

“В доклада, който ген. Атанас Атанасов е получил, се описва как функционира групата около “Нотариуса”. Има имена на хора, които са посещавали клуба на Божанов-SS, както и се споменават семейство Арабаджиеви като жертви на групата около Мартин Божанов”. Това заяви Никола Минчев, депутат от ПП-ДБ и председател на временната комисия, която се занимава с дейността на групата около “Нотариуса”.

Вчера се проведе първото заседание на временната комисия.

“Този доклад, който Атанас Атанасов е получил съм изпратил на всички членове на комисията. В доклада се описва как функционира групата около “Нотариуса”, има списък с имена, които са посещавали клуба « SS ». Моето желание е тези имена да ги получим по институционален ред и те да изскочат по време на работата на комисията както се случи вчера с името на Емил Писков, което беше споменато от страна на Антикорупционния фонд”, обясни Минчев.

Той коментира, че имената в доклада са около 8-10. “Описани са конкретни казуси като например тези на Ивайла Бакалова и на семейство Арабаджиеви, които са били жертви на дейността на групата около Мартин Божанов”, поясни Минчев.

По-рано от ИТН представиха списък с лица, които според тях трябва да бъдат разпитани като сред имената са финансовия министър Асен Василев, шефа на НАП Румен Спецов, главните прокурори от 2020г. насам, членовете на ДАНС, бившата КПКОНПИ и др. Депутатът от ПП-ДБ каза, че шефовете на ГДБОП, на ДАНС, главните прокурори са пряко свързани с разследването на дейността на групата около “ Нотариуса” и следователно трябва да бъдат разпитани. “Министерството на финансите и НАП вече зависи какво е тяхното касателство. Гръцкият бизнесмен, който говори по телевизионните студия, каза, че е бил изнудван от служител на НАП. В този случай НАП са си свършили работата, защото са изготвили преписка за конфликт на интереси срещу този служител”, смята Никола Минчев.

Той бе категоричен, че всеки, който има връзка със случая, ще бъде разпитан.

Депутатът от ПП-ДБ също така увери, че не се обсъжда на вариант да няма ротация. “Да има правителство в този формат е най-доброто в този момент и призовавам всички политици да са отговорни, за да се случи ротацията плавно”, допълни Никола Минчев, цитиран от БГНЕС.