Общество

Сарафов поиска охрана за двама прокурори, получили заплаха за живота си (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Двама прокурори са получили заплахи за живота си. Това каза изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов на заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), свикано заради появилата се в медиите информация за частен клуб на вече покойния Мартин Божанов – Нотариуса, посещаван от магистрати. Освен изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, по казуса беше изслушан и разследващият журналист и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков. 

„В неделя на 11 февруари получих доклади, че двама прокурори от градската прокуратура са получили заплаха за живота си“, посочи Сарафов. Единият е получил патрон в пощенската си кутия. Обвинителят намерил патрона след разходка със семейството си. Друга негова колега, също в неделя, прибирайки се, пред входната врата на жилището й открила кръст от клонки, каза Сарафов.

Според него това е конкретен план и предупреждение да внимават в работата си, да не бъдат активни в дейността си. Тези случаи не можем да извадим от контекста на ситуацията в момента, посочи той. И допълни, че ще поиска охрана за тях от правосъдния министър, предаде БТА.

На свой ред министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че незабавно ще бъде задействан механизмът за защита на магистрати.

"Обществената вакханалия със заплахи срещу магистрати трябва да спре. Разследването трябва да приключи, без колегите да се влияят от заплахи срещу тях", каза Сарафов.

„Нямам информация за частни клубове“

„Не разполагам с достоверна и проверена информация“, Сарафов в отговор на въпрос от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, за това дали той има данни за наличие на частни клубове, магистратско влияние, на съмнителни контакти между съдии и криминално проявени лица или лица с тежки репутационни зависимости.

Сарафов добави, че всяко име, което би споменал днес, би лежало на слухове и догадки. „Не е моментът сега да се провежда лов на вещици, т.е. да гоним неудобните и да закриляме удобните“, заяви той. По думите му трябва да се подходи коректно и обективно, стъпвайки на проверени факти, и ако се налага, системата да бъде освободена от онези магистрати, които петнят името на институцията.

Сарафов посочи още, че ако в рамките на разследването за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари, се установят такива факти и обстоятелства, той би могъл да представи доклад пред ВСС. Също и да направи предложение за дисциплинарни наказания на магистрати, предаде БТА.

По време на изслушването Борислав Сарафов представи справки за работата на прокуратурата по досъдебни производства, образувани по сигнали за упражняван натиск срещу съдии. Той съобщи, че има две преписки. Едната е от 2017 г., образувана в Софийска градска прокуратура, към която е приобщен и сигнал от съдия Цветко Лазаров. По нея е възложена проверка на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), впоследствие има отказ от образуване на досъдебно производство, като актът не е бил проверяван по реда на инстанционния контрол. На 6 февруари Върховната касационна прокуратура е указала на апелативната прокуратура да извърши проверка на отказа.

Втората преписка е от 2022 г., тя е образувана по данни от ГДБОП, като на следващата година е образувано и досъдебно производство и е приобщен сигнал от съдия Владислава Цариградска. Разследването не е приключило, по него се извършват активни процесуално-следствени действия, посочи Сарафов.

Той припомни, че е разпоредил проверка на законосъобразността на наложените откази за образуване на досъдебни производства и прекратяването на преписки, свързани с Мартин Божанов. Също така е назначил и ревизия на част от делата в Софийска районна прокуратура.