Общество

Иван Демерджиев: Комисиите за разследване на Мартин Божанов целят отвличане на вниманието на обществото

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

До този момент няма достоверна информация от двете комисии, които разследват фактите и обстоятелствата за участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ бившият служебен министър на правосъдието и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му до днес обществеността няма отговори на важни въпроси като това какви са били сферите на влияние в съдебната система, кой е упражнявал това влияние, както и били ли са замесени политици на високо ниво.

Моето впечатление е, че с тези комисии се цели да бъде отвлечено вниманието на обществеността, а по втора сюжетна линия – да се подава контролирано информация, която няма особена стойност, например това, че Мартин Божанов преди години е държал клуб, в който се влизало с членски карти и достъпът бил ограничен.

Според Демерджиев обаче не е ясно нито кой е бил част от клуба на Божанов, нито какво се е обсъждало в него. Бившият министър на вътрешните работи посочи, че вижда и друг любопитен детайл, свързан със съпругата на Мартин Божанов – Гергана, която е била назначена в ДГБОП.

Повече от разговора вижте във видеото.