Общество

Ясен Тодоров и Радослав Димов отрекоха да познават Мартин Божанов и да са посещавали клуба му

От Euronews България Euronews България

Апелативният прокурор на София Радослав Димов и следователят и бивш член на ВСС Ясен Тодоров отрекоха да са познавали убития Мартин Божанов-Нотариуса или да са посещавали частния му клуб SS. Двамата бяха изслушани в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет днес по тяхно желание.

Пожелах да бъда изслушан, искам да изчистя името си, каза апелативният прокурор на София Радослав Димов пред медиите, преди да бъде изслушван, предаде БТА.

Димов обясни, че е чувал за Божанов, като уточни, че всички в Софийска районна прокуратура (СРП) са чували. По думите му той е бил известен навремето с това, че е работил при нотариуса Слави Крашевски.

„Не го познавам Божанов, знам че е измамник, имаше дела за имотни измами“, добави апелативният прокурор на София. Той посочи, че не е чувал за "SS" клуба и добави, че няма данни Божанов да е оказвал натиск над прокурори в СРП.

Радослав Димов потвърди, че в Апелативна прокуратура – София се извършва проверка от Върховна прокуратура относно Мартин Божанов, но все още не е приключила.

Прокурор Димов посочи още, че е подал сигнал до Софийска градска прокуратура във връзка с твърденията на гръцкия бизнесмен, с цел да се проверят твърденията срещу него. Той вече е разпитан по този сигнал.

„Не познавам Мартин Божанов и не знаех за съществуването на SS клуб“, каза и Ясен Тодоров.

„Мисля, че по някакъв начин трябва да има институционална реакция срещу това нещо. Не може законодателната и изпълнителната власт да боравят с такива пасквили, да ги наричам документи и доклади, и чрез тиражирането им да се очерня името на отделни магистрати на съдебната власт като цяло, защото аз съм сигурен, че истината ще излезе накрая. Истината е като мехурче въздух дори да го пуснеш на дъното на Марианската падина то винаги ще изплува на повърхността“, каза още той.

Тодоров посочи, че е разбрал за Мартин Божанов преди няколко години, след като излезе разследването на „Антикорупционен фонд“ с Ивайла Бакалова.

Прокурорската колегия иска от депутатите доклада за обвързаностите на Мартин Божанов

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно реши днес да поиска от временната комисия в парламента доклада относно дейности и обвързаности на Мартин Божанов, както и списъците и приложенията към него.

Също така колегията гласува да покани на изслушване четиримата бивши заместници на бившия ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, както и да бъде поканен адвокат Александър Червеняков на изслушване във връзка с твърдения на гръцки бизнесмен по отношение на апелативния прокурор Радослав Димов.

Членовете на колегията приеха още да изискат от Софийската градска прокуратура справка за образуването и движението на досъдебното производство, водено срещу организирана престъпна група с един от членовете, на която е Мартин Божанов. Също така ще бъде изискана информация относно образуването и движението на 20 преписки, свързани с Мартин Божанов.

Въпреки че беше направено предложение, колегията не реши да създаде нарочна комисия относно Мартин Божанов във връзка с твърденията за негов контакт с прокурори. Членовете се обединиха около мнението, че факти и обстоятелства около казуса могат да бъдат изяснявани в рамките на редовните заседания.