Политика

Вътрешният министър отрече теч на информация от ГДБОП по случая с Мартин Божанов

От Euronews България Euronews България
Kalin Stoyanov BGNES Калин Стоянов; Снимка: БГНЕС/Архив

"От ГДБОП не е изтекла информация. Кръгът от служители, които работиха по мое разпореждане, беше изключително стеснен. Тук е мястото да припомня, че ГДБОП е единствената структура, която по времето, когато аз ръководих, успя да събере материали, данни, въз основа на които е образувано досъдебно производство. Не виждам точно за какво ме обвинява г-н Рашков". Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по повод твърденията на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, че е имало теч от ГДБОП към Мартин Божанов – Нотариуса, предаде БГНЕС.

"ГДБОП е единствената структура, която събра данни, въз основа на които са образувани досъдебните производства в Софийска градска прокуратура", подчерта Стоянов.

Попитан има ли информация Нотариуса да е бил сътрудник на МВР, той отговори, че това е въпрос, който ще бъде изяснен в рамките на воденото досъдебно производство. "Наблюдаващият делото прокурор е този, който има право да поиска подобен тип информация, и тя ще му бъде предоставена ако това е необходимо", добави вътрешният министър.

"Абсолютно всички връзки и всичко, което е извършено по въпросните преписки, пак казвам, ние сме ги докладвали в Градска прокуратура и там са образувани производства", допълни той.

Министърът на вътрешните работи потвърди, че бившата жена на Нотариуса е била разпитвана в ГДБОП, когато той е бил директор на ГДБОП. „Да, и когато аз бях директор на ГДБОП, точно тогава се събраха всички данни, които послужиха за образуване на досъдебно производство“, уточни още той.

Преди да стана директор на ГДБОП, заяви още той, аз бях ръководител на звеното за работа със служители под прикритие, не съм се занимавал с подобен тип престъпления и с този човек.

На въпроса обиден ли е от думите на Рашков, че не е искал той да бъде директор на ГДБОП, Стоянов сподели: „Аз и ръководената от мен структура бяхме хората и структурата, на която той имаше огромно доверие. Нямам представа защо го казва това нещо.“

Министърът на вътрешните работи обяви, че лично Рашков го е поканил да стане директор на ГДБОП.