Политика

Парламентът създаде комисия по случая с Мартин Божанов - Нотариуса

От Euronews България Euronews България

Депутатите приеха създаването на временна комисия за проучване на факти за наличие на нерегламентирано влияние в правосъдната система. Поводът са съмненията за зависимости на магистрати от убития Мартин Божанов-Нотаруса.

Четири часа парламентът обсъжда двете предложения на ГЕРБ-СДС и ДПС и на ПП-ДБ за създаване на временната анкетна комисия, която да установи фактите около Божанов.
От "Има такъв народ" предложиха създаването на комисия за осветляване на действията на всички задкулисни играчи в съдебната система, спомогналите за сформирането на сглобката.

От „Възраждане“ са на мнение, че временна комисия трябва да има, но тя трябва да разследва дейността на Делян Пеевски.

От Демократична България определиха случилото се като белег на неправова държава.

Единственият глас “против” бе на Бойко Рашков от ПП-ДБ, който счита, че създаването на комисията е “хвърляне на прах в очите”.
Отхвърлено беше и това на Корнелия Нинова от „БСП за България“ с доклада комисията да излезе и с предложение за законодателни промени с цел избягване на подобни практики. 

Анкетната комисия се избира за срок от три месеца. За неин председател бе избран Никола Минчев от ПП-ДБ. Съпредседатели са Мануил Манев от ГЕРБ и Хамид Хамид от ДПС.