Политика

Промени в Конституцията и съдебна реформа – говорят експертите

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Реформа в Конституцията и реформа в службите са два от големите приоритети на това управляващо мнозинство в парламента. А днес Делян Пеевски заговори и за смяна на Инспектората на ВСС с изтекъл преди години мандат. Kоментар по всички тези важни теми – от конституционния експерт д-р Орлин Колев и правния експерт в Института за пазарна икономика Иван Брегов.



д-р Орлин Колев:

При всяка намеса в правомощията на който и да е от висшите държавни органи би следвало да се пипа много внимателно, за да не се наруши онзи баланс, който „бащите на Конституцията“ са установили при сегашния конституционен модел.

Президентът има известно касателство в сферата на сигурността. И е много важно как неговите правомощия ще бъдат доразвити в закона. Сигурността е подчинена на своята йерархия и структура. И всяка една централизация по начало е добра.

Конституцията урежда два начина за нейното изменение и допълнение. Единият е т.нар. „бърза писта“ – изисква подкрепата на 180 народни представители. Ако пък предложението получи подкрепа между 160 и 180 народни представители, тогава следва повторно гласуване – най-рано след два и най-късно след пет месеца.

 

Иван Брегов:

В конституционния проект, за службите за сигурност не е записано нищо. Тази тема е уредена на законово ниво и може да бъде предмет на отделна дискусия.

Нововъведение е, че президентът не може своеволно да избира кой да бъде служебен министър-председател. Това е доста дискусионно само по себе си, защото целта на конституционната реформа беше да се отвори главата за съдебната власт. Всички допълнителни теми преместват фокуса.

Премахва се и назначаването на председателите на върховните съдилища и главния прокурор с указ на президента.

В Конституцията е записано, че България участва в изграждането и развитието на Европейския съюз и това не може да бъде подложено на съмнение. Това елиминира въпроса може ли да има референдум за членството в ЕС.



Целия разговор вижте във видеото.