Политика

Инспекторите на ВСС към Пеевски: Свършили сме работата, за която имаме правомощия

От Euronews България Euronews България
Peevski BGNES Снимка: БГНЕС

От Инспектората на Висшия съдебен съвет излязоха с позиция относно възмущението на депутата от ДПС Делян Пеевски по-рано, че органът е „бездействал“ по случая „Дебора“ в Стара Загора, който отприщи обществено недоволство срещу домашното насилие.

От Инспектората припомнят, че Пеевски ги е сезирал по казуса с нарязаното 18-годишно момиче на 31 юли и веднага сигналът му е бил разпределен на инспектор. На 7 август започва и проверка как е образувано, движението и приключването на делото за мярката за неотклонение на обвинения Георги Георгиев. Точно пускането му от ареста от Окръжния съд с аргумент, че причинената телесна повреда е лека, подкрепен и от прокуратурата, взриви общественото недоволство.

При започналата проверка инспекторите са установили, че делото се е движило в срок и е било разпределяно на случаен принцип.

В позицията се посочва още, че Инспекторатът няма правомощия да преценява правилността и законосъобразността на съдебните актове, за което настоява Делян Пеевски. Затова органът е препоръчал на Апелативния съд в Пловдив да провери как окръжните съдилища в района разглеждат и решават делата за мерки за неотклонение при казуси с телесни повреди. Съдът има 3 месеца срок да извърши тази проверка.