Политика

Заради случая "Дебора": Пеевски се закани веднага да махне Инспектората към ВСС (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че започва да задвижва процедура за промяна на състава на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Пред репортери в НС той обясни, че причината е бездействието на инспекторите по случая с нарязаната с макетно ножче Дебора в Стара Загора. „Възмутен съм. Получих отговор, че нищо не могат да направят по съда и нищо не е нарушено. Как си го представяте, видяхте това момиче... Възмутително е. Днес ще искаме старт", посочи Пеевски.

Инспекторатът е важен орган в съдебната власт – пред него него магистратите декларират имуществото си, както и ги проверява за дисциплинарни и етични нарушения. Мандатът настоящия състав е изтекъл, а парламентът така и не се захваща да гласува нови инспектори.

Реално те не могат да проверяват делата по същество. Това го прави само по-горна съдебна инстанция по определено дело. По делата Инспекторатът към ВСС проверява само за срочността по делата.

Делян Пеевски коментира и предлаганите от управляващото мнозинство и от ДПС промени в Конституцията. По думите му на първо четене поправките ще бъдат приети, а между двете четения ще бъдат направени корекции.

„Всички промени, които са за първо гласуване, са сигурни. Нека да приемем на първо четене, все пак да не предопределяме решенията на залата, а след това ще  разговаряме", каза той. "Първата, най-късно втората седмица на октомври, ще бъде първото гласуване на промените в Конституцията", коментира още Пеевски.

Промените в Конституцията могат да минат на първо четене в комисия още в началото на октомври, потвърди и Кирил Петков малко по-късно.

Отпор

До този момент никой не е водил разговори с нас нито за това какви промени ще предлагат, нито за това дали ние ще подкрепим тези предложения. Ние няма да подкрепим предложенията, които за момента виждаме, защото считаме, че основният принцип за разделение на властите се нарушава с предложенията, които се предлагат с предложенията за ограничаване на правата на президента, включително и предложенията, които се предлагат за служебните правителства. Това заяви депутатът Павела Митова от ИТН Павела Митова относно предлаганите от мнозинството в НС конституционни промени.

Предложението за промяна на националния празник за нас е нелепо и считаме, че има голямо недоволство от страна на българските граждани. Ако се прави промяна за националния празник, смятам, че самите депутати биха могли да свикат референдум, за да могат да попитат българския народ дали е съгласен с такава промяна”, добави тя.

По-рано и БСП обяви, че няма да даде и глас за бързата писта на промените в Конституцията.

"Тези предложения не са изгодни за българския национален интерес. Изгодно ли е за българския национален интерес хора с двойно гражданство да са начело на държавата? Примерно министър-председателят, президентът да е с двойно гражданство? Виждаме, че в момента имаме министър на отбраната, който е бил украински държавен служител и назначава други бивши украински служители за шефове в отбраната. Това полезно ли е? Смятам, че не", заяви в кулоарите и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Всичко, което предлагат от ПП-ДБ като промени във върховния закон е "нефелно", добави той.