Политика

Анализатори: Няма как настоящото мнозинство да прави ключовата съдебна реформа

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Настоящият парламент и новото мнозинство в него не бива да правят толкова важни промени като Конституционна реформа и изобщо промяна в правосъдната система. Около това мнение се обединиха в ефира на Euronews Bulgaria журналистът Ружа Райчева и политологът Дария-Лора Дачева. Не ми се вижда, че това е парламентът, който трябва да прави тези толкова важни промени, свързани със съдебната власт, едва се търпяха досега, каза Райчева. „Много е важно да не забравяме, че в една толкова корумпирана среда, когато едни и същи хора говорят за правосъдна реформи, конституционна, няма да се случи нещо различно“, каза от своя страна Дачева.

После допълни: „Върнаха се някакви хора, които бяха остракирани, дали ще е Гешев или някой друг, когато едни и същи правят конституционни реформи, се получава парадоксален кръг“.

Според Дачева политическата ситуация е толкова „непредвидима“, че е много трудно да се правят каквито и да било прогнози, а новият управленски съюз ще изкара поне до местните избори наесен. „Всеки ден могат да се спънат по няколко пъти“, каза тя.

Същото прогнозира и Ружа Райчева, която смята, че едва ли ще има ротация на премиерите след 9 месеца, а управлението ще издържи максимум година.

Цялото интервю във видеото.