Политика

Евродепутатът Петър Витанов: Становището на комисията, изслушала Гешев, ще влезе в доклада за върховенството на закона

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Изненадващ беше опитът да бъде осуетено изслушването на Гешев в Европарламента. Това се получи по давление на София. Направи се опит да се внуши, че Иван Гешев не е вече главен прокурор.

Това коментира пред Euronews Bulgaria евродепутатът от ПЕС/БСП Петър Витанов.

Мониторинговата комисия се състои от 14 члена, по двама представители от всяко политическо семейство. Единственият българин в тази група е Елена Йончева. От думите на Елена знам, че въпреки опита за осуетяване, Гешев е направил тежки разкрития.

За българското общество вече е ясно какво се случва и какво представлява българската съдебна система. Ако някой е имал илюзии, че тя е независима, след последното изслушване на ВСС, според мен си е дал ясна сметка, че този орган не е способен да взема самостоятелни решения, че той се контролира от няколко политически фигури. Стана ясно и че това, което в момента се прави не е съдебна реформа, а замяна на един непослушен вече главен прокурор с някой, който вероятно ще бъде по-послушен. Зад всички тези действия прозира съглашателство между новите коалиционни партньори. Това, което може да се случи в ЕП е това, което обрисувах в момента да стане достояние не само на българските граждани, но и на европейските законодатели.

 

Това, което заключи мониторинговата комисия, най-вероятно ще влезе в становището, което формира годишния доклад за върховенството на закона във всички страни-членки.

Надявам се тогава, след като ние като държава сме абсолютно неспособни да проведем самостоятелно независима съдебна реформа, нашите европейски партньори да ни помогнат.

Вижте цялото интервю във видеото.