Европа

Меглена Плугчиева: Германия реагира с кризисен пиар след скандала с изтеклия запис от Бундесвера

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Германия реагира точно по модела на кризисния пиар след изтичането на запис на разговор между германски офицери, които обсъждат отпускането на Украйна на ракети с далечен обсег „Таурус“.

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime бившият посланик на България в Германия и бивш вицепремиер Меглена Плугчиева.

„Дефакто се признава, че има такъв запис направен, като министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че това е само от небрежност, един индивидуален случай, без да представлява пробив на системата“, добави Плугчиева.

Във Великобритания реагираха изключително остро и прехвърлиха атаката по темата върху канцлера Шолц заради коментара му, че ракети с далечен обсег на действие „Таурус“ няма да бъдат предоставяни на Украйна и че такива могат да си позволят да дават Великобритания, Франция, Съединените щати, но не и Германия.

Меглена Плугчиева, бивши посланик на България в Германия и бивш вицепремиер

„Този му реакция, този му коментар, предизвика острата ответна реакция от Великобритания“, отбеляза Плугчиева.

По нейните думи упреците към Германия са по две линии – първо заради теча на информация и второ, че самият канцлер, едва ли не, е издал военни тайни относно предоставянето на помощ на Украйна отстрана на Великобритания и Франция.

От друга страна Германия е вторият най-голям донор на Украйна след САЩ, посочи Плугчиева.

След Съединените щати, Германия е втората най-силно ангажирана държава по отношение на помощта за Украйна – 28 милиарда евро от началото на войната.

Меглена Плугчиева, бивши посланик на България в Германия и бивш вицепремиер

Тя цитира скорошно изследване на общественото мнение в Германия, което показва, че 58% от германците са против изпращането на ракети „Таурус“ за Украйна, а 72% не одобряват разполагането на жива сила в нападната от Русия страна.

По думите на Плугчиева НАТО трябва да бъде гарантът за сигурност, а не Европейският съюз да се натоварва с превъоръжаване и милитаризация. Според бившия ни посланик в Берлин ЕС би трябвало да се върне към своите ценности.

„Това са мирът, благосъстоянието, солидарността и правовата държава“, допълни Плугчиева.


Целия разговор вижте във видеото.