Европа

Берлин не е взел решение за изпращане на далекобойни ракети на Киев

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Изтичането на информация от обсъждането за евентуални доставки на крилати ракети "Таурус" на Украйна е причинено от офицер, използвал незащитена телефонна линия. Това разясни министърът на отбраната на Германия.

Аудиозапис от конферентен разговор между висши германски военни беше публикуван от руски хакери. Инцидентът постави германското правителство в неудобна позиция и обтегна допълнително отношенията с Русия.

 

Причината този разговор да бъде прехванат е индивидуална грешка в приложението. Не всички участници са се придържали към предписаната процедура за сигурно набиране. Изтекли са данни от участника в Сингапур. Той е бил свързан чрез неоторизирана връзка, т.е. практически чрез отворена връзка.

Борис Писториус – министър на отбраната на Германия

Писториус уточни, че от изтеклия разговор е станало ясно, че няма политическо решение за изпращането на ракети "Таурус" на Украйна. Тези крилати ракети могат да поразяват цели дълбоко на територията на Русия.

Но някои министри от кабинета като външния Аналена Бербок призовават за доставка на такива ракети на Киев.

Канцлерът Шолц обаче засега е против, твърдейки, че такъв ход би представлявал риск Германия да бъде въвлечена пряко във войната.

Говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова настоя Берлин да се извини и да понесе отговорност за както ги определи тя "деструктувните си действия".