Свят

Германия изпрати бронирани средства за най-голямото учение на НАТО

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Бронирани превозни средства напуснаха Германия на път за най-голямото военно учение на НАТО в Европа след края на Студената война.

С участието на приблизително 90 000 войници от всички 31 съюзници на НАТО, както и от партньора Швеция, маневрите Steadfast Defender 2024 (“Непоколебим защитник“), ще тества и усъвършенства отбранителните планове на НАТО за укрепване на европейската отбрана.

Превозните средства, които транспортираме, принадлежат на планински войски. Например можете да видите високопроходима верижна машина Хаглунд зад мен, която се използва за превозване на планинските части през трудни терени, включително в планините.

Флориан Майер – командир на бойна група

В северния град Емден военната техника беше натоварена на транспортен кораб. Тя включваше над 100 единици превозни средства и оборудване от 23-та планинска пехотна бригада.

По време на тренировъчните маневри превозните средства ще бъдат използвани за симулиране на бой при екстремни метеорологични условия на североизточния фланг на НАТО.

Учението „Непоколебим защитник“ започна на 31 януари и ще продължи до края на май.

Участват повече от 50 кораба – от самолетоносачи до разрушители, над 80 бойни самолета, хеликоптери и дронове и най-малко 1100 бойни превозни средства, включително 133 танка и 533 бойни машини на пехотата.

България се включва с офицери в различните щабове и с компютърно симулирани действия.