Европа

Конгресът на ЕНП: Вебер иска силно европейско лидерство и го вижда във Фон дер Лайен

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Председателят на ЕНП предупреди, че Европа е подложена на сериозно изпитание днес, сблъсквайки се с редица предизвикателства. Манфред Вебер говори в Букурещ в началото на конгреса на политическата партия – най-голямата в десния спектър в Европа. Подчерта също значението на солидарността в рамките на ЕС, и допълни, че ЕНП ще „защитава“ Съюза срещу „националисти“ и „екстремисти на политическото поле“.

Европа е подложена на тест днес. Изправени сме пред много предизвикателства. Виждаме агресия от бруталната диктатура на Путин срещу Украйна, но също и сред нас в Европейския съюз. Изправени сме пред глобални икономически предизвикателства, които поставят под въпрос просперитета, икономическата сила на Европа. Нашата позиция е: Европейският съюз не е съвършен, но е най-добрата Европа, която сме имали.

Манфред Вебер – председател на ЕНП

Вебер призова европейските избиратели да не забравят какви са залозите на изборите през юни.

Германката Урсула фон дер Лайен се кандидатира за втори мандат като ръководител на Европейската комисия – ход, който може да я превърне в най-влиятелния политик, представляващ 450-те милиона граждани на блока от едно поколение. Конгресът на ЕНП трябва да утвърди кандидатурата на Фон дер Лайен.

Ние заставаме зад Урсула фон дер Лайен. Тя ще бъде човекът, който ще изрази програмата на ЕНП през следващите седмици и месеци, за да убеди европейците да свършат своята работа.

Манфред Вебер – председател на ЕНП

Лидерът на румънската Националлиберална партия, част от управляващата коалиция в страната, предупреди срещу „заплахите, идващи от изток“.

Съгласни сме по отношение на външните заплахи. Заплахата идва от Изток. Тя се случи в Украйна, а сред най-засегнатите страни е Република Молдова. Трябва да направим всичко възможно, за да продължим да подкрепяме Украйна, както и Република Молдова.

Николае Чука – председател на Националлибералната партия на Румъния

След 5 години начело на Комисията, по време на които тя премина през множество кризи – пандията от COVID-19 и първите две години на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, 65-годишната Фон дер Лайен се нуждае от формалното одобрение на всички членки на ЕНП.

Последното препятствие ще бъде одобрението на ЕП, но предвид възхода на крайнодесните, който може да кулминира на изборите през юни, то може да се окаже доста стръмно.