Европа

Фон дер Лайен пред Euronews: ЕС трябва да харчи повече за своята отбрана

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС е по-силен и по-сигурен след нейния мандат. В интервю за Euronews веднага след като обяви намерението си да се кандидатира отново за председател на ЕК, германката каза, че Европа трябва да разчита повече на собствени ресурси за отбраната си.

 

Европа стана по-силна, защото всички разбираме колко е важно да имаме стабилни разходи за сигурност. Да можем да се защитим. Миналата година инвестициите в сигурност и отбрана бяха около 280 милиарда евро. За тази година са предвидени 350 милиарда, така че има увеличение. Трябва да харчим повече и по-рационално, за да консолидираме нашата отбранителна промишлена база.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК

Какво е необходимо, за да защитим Европа?

Лив Щрауд – кореспондент на Euronews в Берлин

Европа, преди всичко... съюзът на НАТО е от изключително значение за Европейския съюз, но е важно да си напишем домашното, да изпълним задачите пред нас и да инвестираме в отбранителните способности в Съюза. Но сигурността е много по-широк термин. Работим усилено, за да имаме икономическа и енергийна сигурност. Диверсифицирахме нашите енергийни източници, инвестирахме много средства във възобновяема енергия, защото това ни дава енергийна независимост. Така че аз разглеждам понятието сигурност в по-широк смисъл. Най-важно е да гарантираме, че демокрацията ни е защитена и подсигурена. 

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК