Европа

Какви бяха препятствията пред Урсула фон дер Лайен по време на мандата ѝ начело на ЕК?

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Урсула фон дер Лайен беше избрана за председател на Европейската комисия на 16 юли 2019 г. Скоро след това се превърна в един от най-влиятелните лидери в Европа, а нейният мандат беше белязан от безпрецедентни кризи и обрати.

През 2020 г. светът се изправи пред COVID-19. Тогава Комисията организира доставки на ваксини и създаде паричен фонд, който да стимулира икономиката след тежките локдауни. 

 

За съжаление парите не се разпределиха добре, изчисленията не бяха достатъчни за Зелената сделка, както и механизмите за това колко ефективно се изразходват парите.

Томас Вайц, австрийски евродепутат от Зелените–Европейски свободен алианс

След като Русия нахлу в Украйна преди близо две години, Фон дер Лайен посети Киев и Буча в знак на солидарност. 

 

Тук, в Буча, видяхме как се разбива човешкото у нас.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

През следващите месеци ЕС санкционира Русия, прекъсна енергийните връзки със страната и помогна на Украйна с пари и оръжия. Освен това Киев напредна по пътя към пълноправното членство.

"Те са едни от нас и ги искаме в блока", категорична бе Фон дер Лайен.

Според критиците на фон дер Лайен ентусиазмът ѝ към Зелената сделка постепенно е изчезнал. Нейната Европейска народна партия смекчи плана за вредните емисии от автомобилите и направи отстъпки за протестиращите фермери. 

"Тя се поддаваше на този натиск постепенно, което беше разочароващо не само за мен като евродепутат, но и за обществото", посочва Томас Вайц. 

През последните месеци от мандата ѝ се заговори за създаването на още една длъжност - тази на еврокомисар, който да се занимава с отбраната на общността.