Европа

Без конкуренция: Урсула фон дер Лайен е единственият кандидат от ЕНП за следващ председател на ЕК

От Euronews България Euronews България

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получи подкрепата на групата на Европейската народна партия в Европарламента за втори мандат начело на институцията след изборите през юни. Кандидатът посочи, че във втория си мандат ще акцентира върху просперитета на блока, укрепването на сигурността и постигането на климатичните цели. При въпрос дали би работила с европейските консерватори след вота, тя заяви, че с партии, които са против върховенството на правото или са „приятели с Путин“, това би било невъзможно.

За мен е важно да работя с проевропейски, про-НАТО, проукраински групи, които ясно се подчиняват на демократичните ценности, с тези, които защитават демокрацията срещу евроскептиците, нашите ценности - срещу приятелите на Путин, които се опитват да разделят и отслабят Европа.

Урсула Фон Дер Лайен - председател на ЕК

Евентуален съюз между ЕНП и консерваторите, при които членуват партиите на Джорджа Мелони и вероятно на Виктор Орбан, може да засили позициите на основните партии срещу нарастващото влияние на крайнодесните. Председателят на групата Манфред Вебер, от своя страна заяви, че Фон дер Лайен е била издигната за поста от партиите на полския премиер Доналд Туск и на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис и че други претенденти за позицията не е имало. В ЕНП от България членуват ГЕРБ на Бойко Борисов и "Демократи за силна България" на Атанас Атанасов.