Европа

Стотици хиляди европейци сами произвеждат енергията, която използват

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Почти 1 млн. европейци са част от над 9000 общности, които произвеждат и използват собствена енергия. Обичайно се кандидатства за безвъзмездни средства на национално или европейско ниво.

В Испания например местните власти подкрепят подобни проекти и позволяват на хората да използват обществени покриви за инсталиране на слънчеви панели. Джузепе, който живее в Каталуния, е сред създателите на една от енергийните общности в страната. 

По-ниските сметки за енергия са важни, но е важно и енергията, която се използва, да се произвежда в периметър от по-малко от два километра. Това оказва огромно влияние върху енергийния сектор.

Джузепе Порта, инженер

През 2019 г. Европейският парламент прие директива в подкрепа на енергийните общности, но не всички държави я прилагат изцяло. Румъния все още няма законодателство, което да позволява на хората да споделят енергията, която произвеждат. От правителството обещават напредък в следващите месеци, а румънците вече тестват подобни идеи. В квартал в Букурещ жители са поставили соларни панели върху покрива на блока си. 

Това е приносът ни за прехода към икономика, която не зависи от изкопаемите горива, и към система, която е демократична и децентрализирана.

Елиза Барнеа, представител на "Между съседите"

Съседите обаче могат да използват произведената енергия само в общите части. Останалото се продава. 

Ако можеха да споделят помежду си енергията, хората в този апартамент щяха да я използват, за да мият чинии, да охлаждат помещенията и т.н. Това е много ярък пример. Затова имаме нужда от този закон.

Андрей Кръчун, координатор в Greenpeace Romania

Енергийните общности са решаващи за постигането на нетни нулеви емисии. До 2050 г. над 50% от генерираната енергия в ЕС може да се произвежда чрез подобни проекти.

Мая Бондичи, Euronews Romania