Европа

Франция и Германия за разбраха за реформата на пазара на електроенергия в ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Министрите на енергетиката от ЕС постигнаха споразумение за реформа на пазара на електроенергия, която има за цел да избегне ценови скокове, като тези, регистрирани миналата година.

Сред основните стълбове на реформата е насърчаването на възобновяемите източници за производство на електроенергия.

"Реформата защитава потребителите срещу бъдещи извънредни ситуации, включително инструменти за смекчаване на въздействието върху потребителите на бъдещи ценови шокове", посочи Тереза Рибера, вицепремиер на Испания, отговарящ за екологичния преход.

Преговорите бяха в застой поради разногласията между Франция и Германия относно т.нар. "договори за разлика", които биха позволили на правителствата да извличат допълнителни печалби от производителите на енергия, когато цените се покачат.

Париж в крайна сметка успя да гарантира, че възстановените по този начин пари ще могат да бъдат използвани и за финансиране както на нови, така и на съществуващи атомни електроцентрали, за увеличаване на капацитета им или повторно захранване.

Германия се опасяваше от изкривяване на единния пазар, но получи уверения, че ЕК ще въведе механизми за контрол. Окончателният вариант на реформата ще бъде договорен с Европейския парламент.