Политика

България може да увеличи транзитните доставки на газ от Азербайджан

От Стефан Борисов Стефан Борисов Репортер

България има възможността да увеличи транзитните доставки на газ. А Азербайджан е ключов партньор в усилията за подобряване на енергийната сигурност. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с президента Илхам Алиев. Българска парламентарна делегация е на официално посещение в страната.

"България се превърна в хъб и център за дистрибуция на природен газ. Откриването на офис на азерската държавна компания СОКАР в България през миналата година е изключително благоприятно", каза Желязков.

"От 2015 г. се откриха възможностите както за диверсификация на инфраструктурата за доставка и транзит на газ, така и източника на природна газ. Вече виждаме практическото реализиране на всички проекти - интерконектора с Гърция и този със Сърбия. България се превърна в хъб и център за дистрибуция на природен газ както в направлението Сърбия-Унгария, скоро вероятно и към Хърватска, която изразява интерес към доставките, така и в направление Румъния, Молдова и Украйна", обясни той.

"Азербайджан е готова да достигне до 20 млрд. куб. метра износ на година за Европа, от което България може само да спечели", отбеляза председателят на Народното събрание.

 

Още по темата - от пратеника ни Стефан Борисов във видеото.