Икономика

Aвстрийска или азербайджанска компания купува рафинерията на „Лукойл“, прогнозира експерт

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Цените на суровия нефт като цяло вървят надолу заради изключително агресивната политика на Щатите за интервенция на пазара. Макар и със забавяне, цените на горивата вървят надолу и в България.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime икономическият експерт Евгений Кънев.

Има много големи български играчи, които допреди няколко месеца бяха основен износител на горива за Украйна, но попаднаха в техен черен списък, което промени изключително много ситуацията на българския пазар. Тези играчи имат много силно политическо представителство в парламента и това доведе до натиск върху „Лукойл“ за по-бърза промяна на дерогацията“, добави той.

Когато руският петрол спре да се внася от март месец, можем да очакваме всякакъв ажиотаж с продукти от страните в Черноморския басейн, още повече, че самата Русия е обявила, че произвежда с 20% повече дизел, така че нищо чудно да започнем да го получаваме през Турция.

Евгений Кънев, икономически експерт

Руските горива могат да бъдат установени на ниво суров петрол, но не могат да бъдат установени на ниво продукт от петрол, тъй като там вече се губи нишката на произхода. Може да се смесва с друг петрол и не може да докажете, че един дизел е произведен само от руски петрол, това не е толкова елементарно“, подчерта икономическият експерт.

„Затова нищо чудно да станем свидетели на внос на руски горива под формата на турски бранд в следващите месеци“, допълни Кънев.

Тези санкции срещу Русия не работят толкова добре. Те може би работят по отношение на това, че цената е по-ниска заради тавана, но като количества няма спад. Постъпленията са по-малки, защото преди можеше да се продава петролът на пазарна цена, а сега не може. Но продуктите от руски петрол могат да се продават на пазарна цена. Затова беше толкова ценна за Русия рафинерията на „Лукойл“ и продължава да е“, обясни той.

Според него „Лукойл“ няма да продаде рафинерията на компания от държава, която е вражеска на Русия.

Много вероятно е рафинерията да бъде продадена на австрийска фирма или на SOCAR, която е нефтената компания на Азербайджан.

Евгений Кънев, икономически експерт

„Има решение, че парламентът трябва да одобри купувача. Единственият начин да съвпаднат интересите на ЛУКОЙЛ и решението на парламента е ако българските играчи на пазара също са щастливи с новия собственик“, коментира той.

Кънев предупреди за възможни сътресения на пазара, ако държавата и „Лукойл“ не се разберат за новия собственик на рафинерията.


Целия разговор вижте във видеото.