Икономика

Митничари проверяват „Лукойл“ за руски петрол

От Euronews България Euronews България
Lukoil Bgnes Снимка: БГНЕС

Митнически служители извършват проверки в „Лукойл Нефтохим" - Бургас, както и в над 50 други данъчни склада в страната, на суров нефт и нефтопродукти, които попадат в обхвата на ограничителните мерки, съобщиха от Агенция "Митници". Проверката е в изпълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, на 1 януари 2024 г.

Ангажирани са около 150 митнически служители от звената за „Последващ контрол", „Акцизна дейност" и „Митническо разузнаване и разследване". На територията на Митница Бургас в проверките са включени 23 служителя.

Основната цел е да бъдат инвентаризирани наличните количества суров нефт, внесен въз основа на дерогацията, разрешена от Министерския съвет съгласно чл. 3м, параграф 5 от Регламент (ЕС) № 833/2014 г. и наличните нефтопродукти, произведени от суров нефт, внесен въз основа на дерогацията.

Контролните действия ще се извършат в рамките на 1 януари 2024 г.

От днес, 1 януари, влиза в сила забраната бургаската рафинерия да изнася продукти, произведени от руски петрол, а от 1 март да преработва петрол с произход Русия.