Политика

Изборните правила няма да бъдат сменяни, смята експерт по международно политическо развитие

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Категорично вървим към избори. Това заяви експертът по международно политическо развитие Румяна Дечева в ефира на "Добро утро, Европа". При всички случаи ще имаме избори на 9 юни, посочи тя. Изборните правила няма да бъдат сменяни, въпреки проблемите с гласуването, посочи още експертът.  

„При нас това не зависи от чисто демократичните процеси, както ги познаваме по света – в по-демократичните общности. Ние сме демократична страна, в това няма никакво съмнение. При нас всички органи, които ни управляват, са избрани по принципите на демокрацията. Но в същото време, една култура на по-скоро договорки, отколкото на нашето решение – така, както сме го изразили в урните – продължава да битува", смята Дечева.

"И в този смисъл, „кристалната топка“ няма как да ни подскаже какво ще бъде. Но вероятно по-полезно е за зрителите и за всички нас като общество да знаем, че при всички случаи ще имаме избори на 9 юни, при всички случаи това решение на президента ще бъде около 9 април. И това е моментът, в който все още онези разговори вървят към избори или по-скоро към споразумение. Единственото нещо, което може да обърне този иначе застой в организирането на избори – ние сме шампиони в света поп брой организирани избори за парламент за определено кратко време – са онези политически нагласи, които могат да предизвикат някоя от големите коалиции да имат интерес“, обясни тя.

Цялото интервю вижте във видеото.


Започва ключова седмица, в която изтичат последните дни от първите девет месеца от ротационното управление. Очаква се на 6 март кабинетът "Денков" да подаде оставка. До тази дата премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел трябва да подготвят анализ за работата на министрите в правителството, въз основата на който да решат кои министерства да сменят ръководителите си. А след отхвърления от ГЕРБ-СДС меморандум, от партията отговориха с контрапредложение - коалиционно споразумение. "Продължаваме промяната - Демократична България" ще трябва да се произнесе по него до 8 март, като от изхода на преговорите ще стане ясно дали ще се случи ротация или ще се стигне до предсрочни парламентарни избори.