Политика

Борисов поиска с Петков да направят по-работещо правителство. Денков настоява за повече от 2 дни за преговори (Обновена)

От Тоня Стоянович Тоня Стоянович Репортер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че преговорите със съпредседателя на ПП Кирил Петков трябва да бъдат за това как правителството да стане по-работещо след ротацията.

"Готово е споразумението, на 5 март го обявявам в 12.00 ч. на партията, разясняваме защо искаме коалиционно споразумение, а не сглобки. Г-н Петков по-добре да се замисли как би изглеждало едно такова правителство и как бихме отговаряли на въпросите, които се задават в парламентарната зала, защото от това което питат виждам, че много неща не са свършени. Това трябва да бъде нашият отговор с г-н Петков - как да направим по-работещо правителство", каза Борисов.

Борисов обясни, че след като представи пред партията си коалиционното споразумение, ПП-ДБ ще го получат. "След това ще го получат в електронен и хартиен носител, няма подмяна на приоритети, има част от меморандума в него.Трябва да обсъдим първо в партията дали да бъдем в нелегалност още девет месеца, да си прехвърляме топката. Трябва да съм наясно какво искат в моята партия", уточни председателят на ГЕРБ.

Попитан дали ще поиска оставката на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов Борисов отговори: "Не виждам причина да поискам оставката на Сарафов. Виждам "червени пирати", опит да се използва една комисия за политически цели, виждам доста неща."

Некоалиционните партньори трябва да влязат в процес на преговори, а те ще отнемат повече от два дни. Така министър-председателят Николай Денков коментира в парламента графика, зададен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за коалиционното споразумение. 

Денков изрази надежда, че необходимото време за разговори ще бъде осигурено.

"Двете страни са поставили документи като основа за преговори. Трябва да се влезе в процес на преговори. Нямам съмнение, че това ще отнеме повече от 2 дни и се надявам този период да бъде осигурен, за да може преговорните екипи да видят къде има общи точки и къде не и да имат време за преговори", коментира министър-председателят пред журналисти.

Той допълни, че все още не е разговарял за състава на кабинета с Мария Габриел. Очаква това да стане през следващите дни.

"Няма нещо драматично, диалогът ни с Мария Габриел е доста добър. Отне ѝ известно време, но тя трябва да се чувства уверена в решенията, които предлага", каза още премиерът.

Опозицията обвини управлението, че ще превърне България в "гето за престъпници"

Интригата в днешния парламентарен контрол е свързана със сериозен дебат в залата, защото от БСП изнесоха документ, според който в България са пристигнали 23-ма души от Мюнхен, от които шестима престъпници с тежки присъди, включително за убийство, телесна повреда и сексуални престъпления, предаде БНТ. Те поискаха да знаят какво се е случило и колко такива престъпници са върнати в България. От БСП коментираха още, че България щяла да се превърне в гето за престъпници.

"На 8 февруари 2024 г. малък чартър, организиран от баварската държавна служба за убежище и репатриране и придружен от федералната полиция, излетя от летище Мюнхен за София с 23 души, които трябваше да напуснат страната. Сред репатрираните бяха шестима души, които бяха осъдени по закон, наред с други неща за убийство, непредумишлено убийство, тежка телесна повреда, сексуални престъпления, утежняващи грабежи и пране на пари", каза Корнелия Нинова.

Вицепремиерът Мария Габриел подчерта, че не е в компетенцията на Министерството на външните работи всичко, свързано с наказателна отговорност, полицейско сътрудничество и съдействие между съдебните власти. По думите ѝ изнесената информация е в компетенциите на Министерството на вътрешните работи.