Политика

Борисов: Избори „2 в 1“ са логичен завършек (Допълнена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Сериозни трусове в управляващата некоалиция. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че вместо ротация се задават избори "две в едно". Той и Делян Пеевски определиха като недопустим меморандума, който ПП-ДБ предлагат да се подпише. 

"Не съм получавал никакъв меморандум и не съм го чел", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, обръщайки се към колегите си от ПП-ДБ като към "незряла" политическа партия.

"Подобен подход е незрял. Подобен документ се изготвя от работна комисия и когато е готов се дава за подпис. Мария Габриел ми прочете по телефона първите няколко изречения. Постът външен министър е единственият, за който ГЕРБ навремето се е преборил, направил е компромис, всички останали министри са техни. Интересно е, че вие (журналистите – бел. ред.) ми говорите за изпратен някъде документ – във време, в което те усилено сменят регулатор. Този подход вече не е незрял, а е арогантен и неприемлив. Този подход прави ГЕРБ в невъзможност да подкрепи каквото и да било", категоричен бе Борисов.

Той попита кой е съгласувал смяната на най-важната агенция в държавата – АДФИ. Според Борисов ПП-ДБ еднолично и в разрез на всичко сливат НАП и Митници.

Борисов разчита предложението на ПП-ДБ като подялба на държавата. „50 на 50 – на всичко, в същото време целия МС да остане техен. От първите десет реда разбирам, че за ПП-ДБ избори 2 в 1 са логичен завършек на некоалицията“, каза още Бойко Борисов.

Независимите регулатори са независими, не се парцелират между Борисов и Петков. Категорично не сме склонни да приемем предложението на ПП-ДБ, заяви Борисов.

 

Пеевски: Някой иска да си делне държавата по екзотичен начин

Интересът към „делкането“ на държавата е много голям, заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски в парламента.

Пеевски коментира представения във вторник меморандум на ПП-ДБ, предложен за подписване от ГЕРБ-СДС, който очертава управлението на страната за следващите девет месеца.

"За мен е абсурдно в някакъв меморандум да има желание за подялба на съдебната власт, антикорупционни агенции. Това е нечувано за мен. Мислех, че колегите се шегуват, че ще искат да си "делнат" съдебната власт, да си "делнат" службите. Няма нищо за хората, има само "делкане" на служби, "делкане" на прокуратура", "делкане" на регулатори", коментира Пеевски.

ДПС ще се противопоставят, ГЕРБ-СДС сами си решават, добави още той.

В заключение Пеевски още веднъж повтори, че ДПС няма да участва в "делкане".

 

Кирил Петков: Борисов да има смелостта и да предаде контрола

Меморандумът не е ултиматум, предлагаме да стигнем до разбирателство. Ако всички се съгласим, има смисъл от следващото управление.

Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в парламента.

"Не подаряваме нищо на ГЕРБ, не става дума и за „делкане“. Реално трябва да се откажем от контрол", заяви Кирил Петков, визирайки председателството на регулаторните органи.

В момента шефката на КЗК е майка на депутат от ГЕРБ. Искаме регулаторите да са свързани с независими хора, преминали проверка за интегритет, които не са политически оцветени, каза още Петков.

Според него единственият начин за промяна е хората да усетят, че никой политик, син, майка или който и да е, влияе на вземаните решение.

Няма как да спрем да говорим за Нотариуси и Еврото, ако не променим Висшия съдебен съвет, продължи Петков и призова:

Г-н Борисов да има смелостта и да предаде контрола и тези институции и организации да станат независими. Целият български народ и външните ни партньори очакват България да стане институционална държава.

 

Атанасов: Даваме политическа оферта, ако няма споразумение - има избори

"Меморандумът е предложение за преговори и е един вид политическа оферта", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Анатас Атанасов в парламента.

Според Атанасов и ПП-ДБ, и ГЕРБ-СДС трябва да преговарят в спокойна среда за това "как ще се упражнява властта след ротацията" и беше категоричен, че не поставят никакви червени линии.

"Всичко може да бъде договаряно", заяви съпредседателят на ПП-ДБ. Във връска с поста външен министър Атанасов заяви, че съществуват няколко варианта на конфигурации в правителството, чрез които "и Мария Габриел, и Николай Денков могат да имат комуникация с партньорите навън".

"Нямаме намерение от нищо да се отказваме, но в интерес на държавата сме готови да преговаряме за всичко. Моето мнение е, че обществото към днешна дата не желае избори, но ако не може да постигнем споразумение, изборите са единственият изход", заяви Атанас Атанасов.

Нинова: Меморандумът е признание, че сглобката съществува, за да се делят постове 


"Това е меморандум на позора на ПП-ДБ", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента.

"Партиите, които щяха да изчегъртват ГЕРБ, сега предлагат на власт същия модел, и на Борисов - 50% от държавата", смята Нинова. Тя коментира, че меморандумът е признание, че сглобката съществува, за да си раздели постовете.

"На трето място, това е много звучен шамар за Бойко Борисов. Ако ГЕРБ седнат на преговори, то той (Борисов - бел. ред.) се поставя на колене пред ПП-ДБ", допълни Корнелия Нинова.