Политика

Кирил Петков: Предлагаме договор за 4 г. между ПП-ДБ и ГЕРБ

От Euronews България Euronews България
Kiril Petkov BGNES

Меморандум на съвместното си управление с ГЕРБ-СДС са написали от ПП-ДБ, съобщи съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Изработихме документ, който е меморандум, и е нашата начална преговорна позиция, но когато го финализираме, той трябва да стане реално договор. Този меморандум е между ПП-ДБ и ГЕРБ. Нашето предложение към ГЕРБ е той да бъде подписан от политическите лидери и Николай Денков и Мария Габриел. С други думи всички да поемем отговорност за него. В този меморандум ние слагаме основните цели за управлението в следващите девет месеца, които наистина дават смисъл това управление да продължава с пълна сила", каза той пред репортери след заседание на парламентарната група на ПП-ДБ.

В документа има четири основни теми, сред които и регулаторите.

"Там имаме много ясно предложение към нашите колеги от ГЕРБ - че първо трябва да се мине през една много ясна процедура за всяка една кандидатура с тест за интегритет, проверка за корупция, да минем през прозрачната процедура, така че да имаме хора, които да бъдат номинирани. Един път, като се мине през тази тежка процедура, цялото общество да е сигурно, че това са най-правилните кадри, разпределението между нас и ГЕРБ-СДС да бъде по равно", обясни Петков.

Той разясни как ще се случва това - депутат от една от двете формации може да припознае и предложи кандидат от обществена организация или друга партия. Номинацията ще се води в актива на партията, която го е предложила.

"Ако има кандидат на ДПС, който иска да се предложи през всички проверки - интегритет, антикорупция, и мине всичките проверки и ГЕРБ реши да го предложи, то тово ще се води отговорност на ГЕРБ", коментира Петков.

Двете страни обаче ще имат право да спрат някой кандидат. "Това е последната стъпка - двете сили да могат да сложат вето на номинацията на другата партия, ако тази номинация по време на изслушванията и проверките, излезе, че по някакъв начин ще накърни репутацията на институцията, в която този човек ще бъде нает", обясни още той и обобщи - ще има първоначален контрол, равнопоставеност и обективно вето.